Risk Analizi
&Değerlendirme

Acil Durum
Eylem Planı

Sertifikalı Temel
İSG Eğitimi


EĞİTİM KONULARI

Genel Konular
  • Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler
  • Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları
  • İş yeri temizliği ve düzeni
  • İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar


Sağlık Konuları
  • Meslek hastalıklarının sebepleri
  • Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması
  • Biyolojik ve psikososyal risk etmenleri
  • İlk yardım


Teknik Konular
  • Kimyasal fiziksel ve ergonomik risk etmenleri
  • Elle kaldırma ve taşıma
  • Parlama patlama yangın ve yangından korunma
  • İş ekipmanları’nın güvenli kullanımı
  • Ekranlı araçlarla çalışma
  • Elektrik tehlikeleri riskleri ve önlemleri
  • İş kazalarının sebepleri ve korunma prensipleri ile tekniklerinin uygulanması
  • Güvenlik ve sağlık işaretleri
  • Kişisel koruyu donanım kullanımı
  • İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları ve güvenlik kültürü
  • Tahliye ve kurtarma

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI HİZMETLERİ

İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis, mimar veya teknik elemandır.
01.01.2014 tarihinden itibaren 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan tüm işyerleri ile 50’den fazla çalışanı olan az tehlikeli işyerleri iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorundadır. İş güvenliği uzmanı bulundurmayan işyerleri uzman bulundurmadığı her ay başına 5601 TL idari para cezasına çarptırılır.
İş Güvenliği Uzmanın Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmeliği’nin 9. Maddesine göre;
    • Rehberlik

1) İşyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dâhil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesini sağlamak için işverene önerilerde bulunmak.
2) İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirmek.
3) İşyerinde meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıklarının nedenlerinin araştırılması ve tekrarlanmaması için alınacak önlemler konusunda çalışmalar yaparak işverene önerilerde bulunmak.
4) İşyerinde meydana gelen ancak ölüm ya da yaralanmaya neden olmayan, ancak çalışana, ekipmana veya işyerine zarar verme potansiyeli olan olayların nedenlerinin araştırılması konusunda çalışma yapmak ve işvereneönerilerde bulunmak.

    • Risk değerlendirmesi

1) İş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulanmasına katılmak, risk değerlendirmesi sonucunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak.

    • Çalışma ortamı gözetimi

1) Çalışma ortamının gözetiminin yapılması, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı gereği yapılması gereken periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulamalarını kontrol etmek.
2) İşyerinde kaza, yangın veya patlamaların önlenmesi için yapılan çalışmalara katılmak, bu konuda işvereneönerilerde bulunmak, uygulamaları takip etmek; doğal afet, kaza, yangın veya patlama gibi durumlar için acil durum planlarının hazırlanması çalışmalarına katılmak, bu konuyla ilgili periyodik eğitimlerin ve tatbikatların yapılmasını ve acil durum planı doğrultusunda hareket edilmesini izlemek ve kontrol etmek.

    • Eğitim, bilgilendirme ve kayıt

1) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ilgili mevzuata uygun olarak planlanması konusunda çalışma yaparak işverenin onayına sunmak ve uygulamalarını yapmak veya kontrol etmek.
2) Çalışma ortamıyla ilgili iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları ve çalışma ortamı gözetim sonuçlarının kaydedildiği yıllık değerlendirme raporunu işyeri hekimi ile işbirliği halinde EK-2’deki örneğine uygun olarak hazırlamak.
3) Çalışanlara yönelik bilgilendirme faaliyetlerini düzenleyerek işverenin onayına sunmak ve uygulamasınıkontrol etmek.
4) Gerekli yerlerde kullanılmak amacıyla iş sağlığı ve güvenliği talimatları ile çalışma izin prosedürlerinihazırlayarak işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek.
d) İlgili birimlerle işbirliği;
1) İşyeri hekimiyle birlikte iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili değerlendirme yapmak, tehlikeli olayın tekrarlanmaması için inceleme ve araştırma yaparak gerekli önleyici faaliyet planlarını hazırlamak ve uygulamaların takibini yapmak.
2) Bir sonraki yılda gerçekleştirilecek iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili faaliyetlerin yer aldığı yıllık çalışma planınıişyeri hekimiyle birlikte hazırlamak.
3)Bulunması halinde üyesi olduğu iş sağlığı ve güvenliği kuruluyla işbirliği içinde çalışmak,
4) Çalışan temsilcisi ve destek elemanlarının çalışmalarına destek sağlamak ve bu kişilerle işbirliği yapmak.






RİSK ANALİZİ ve DEĞERLENDİRMESİ

Risk değerlendirmesi nedir?
Risk değerlendirmesi iş yerinde var olan ya da dışarından gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi ve bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalar bütünüdür.
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre işverenler risk değerlendirmesi yaptırmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işyerlerine 3361 TL idari para cezası, aykırılığın devamı halinde ise her ay başına 5041 TL para cezası kesilir.

Risk Değerlendirmesinin Geçerlilik Süresi
Yapılmış olan risk değerlendirmesi;
Az tehlikeli işlerde en geç 6 yılda bir,
Tehlikeli işlerde en geç 4 yılda bir,
Çok tehlikeli işlerde en geç 2 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.
Ayrıca;
İşyerinin taşınması veya binalarda değişiklik yapılması,
Üretim yönteminde değişiklik yapılması,
İş kazası, meslek hastalığı yada ramak kala olay meydana gelmesi durumunda,
Yeni tehlikeler doğuracak bir durum tespit edildiğinde
risk analizi tamamen veya kısmen değiştirilir.
ACİL DURUM EYLEM PLANI

Acil durum
İş yerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek; yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele, ilk yardım veya tahliye gerektiren olayları ifade eder.

Acil durum eylem planı
İş yerlerinde meydana gelebilecek acil durumlarda yapılacak iş ve işlemler dahil, bilgilerin ve uygulamaya yönelik eylemelerin yer aldığı plandır.
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre işveren; çalışanların temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almalarını sağlamakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işveren 1120 TL idari para cezası ile cezalandırılır.